QR-koder i matematikundervisningen

Många av oss tycker det är jobbigt att sitta still. Både vuxna och elever. Trots detta sitter eleverna still oerhört mycket. Men det går att råda bot på detta. 

Ett exempel på detta är en QR-promenad i skolan. Jag gjorde 5 st uppgifter om cirkelns geometri och volym. Skrev ut QR-koderna och satte upp de runt om i skolan. QR-koderna skapade jag på skapaqrkod.se. På tavlan i klassrummet fanns det ytterligare 5 st uppgifter, allt för att det inte skulle bli så trångt vid QR-koderna.

När eleven kände att hen behövde röra lite på sig, gick hen ut ur klassrummet, scannande QR-koden med sin QR-app (finns ett flertal på iTunes, gratis dessutom) och räknade uppgiften på valfritt ställe i skolan. Eftersom eleverna behöver wifi-uppkoppling måste promenaden ske inne på skolan. Man kanske ska prova att göra en karta, första QR-koden är kartan de ska följa för att hitta de andra QR-uppgifterna……

Nästa steg blir att låta eleverna flippa sitt eget klassrum. Filma när de löser en matematisk uppgift, jag lägger ut den på youtube, skapar en QR-kod och låter eleverna recensera sin kamrat genom ”two stars and a wish”.

Lycka till med QR-koderna! Eleverna tyckte det var superduperkul! Och det är väl en god anledning att pröva detta!

3 kommentarer

Kommentarrubrik

Tove Lundholm

Tove Lundholm

Spännande och tänkvärt. Arbetet med QR-koder är något som vi i våra förskolor skulle vilja utveckla, men vi har säkert inte riktigt kunskap om hur och vad vi skulle kunna använda dem till fullt ut. Jag gillar också detta att planera för att barn inte ska behöva sitta still och lära sig. Det behövs nog generellt mer sådant i både förskola och skola.

Svara

Kommentarrubrik

Anders Enström

Anders Enström

Jag håller med om att stillasittande är inte något vi ska sträva efter. Det behövs också, men inte hela tiden! Jag kan komma ut och föreläsa/hålla i en workshop för er! Säg till er chef att ni vill/behöver ha kompetensutveckling! anders.enstrom@huddinge.se

Svara

Kommentarrubrik

Tove Lundholm

Tove Lundholm

Tack det ska jag göra!

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*